EN FORFATTER SØGER SEKS PERSONER

MILO MANARA

Milo Manara (f. 12. september 1945, Italien) er en af ​​de få tegneserieskabere, der formår at lave erotiske tegneserier og stadig lykkes med at bevare et ry som en seriøs kunstner. Dette gælder især for hans serie, Giuseppe Bergman, som er en kombination af eksperimentelle fortællinger og eksplicit sex. Manara er kendt for at være interesseret i maleri generelt og de klassiske malere som Rafael i særdeleshed. Som en dreng løb han hjemmefra for at se en udstilling af maleren Giorgio di Chirico.

Han er født i Luson, Bolzano og Maurilio Manaro har oprindeligt tjent sit brød ved at assistere billedhuggere. Han blev interesseret i comix i slutningen af ​​60'erne. Hans første værk kom i 'Genius' lommebøger fra udgiveren Furio Vanio i 1969, og i magasiner som Terror, Telerompo og de franske magasiner Alter-Linus og Charlie Mensuel. Andre tidlige kreationer omfatter den sexede pirat Jolanda med manusforfatteren Francesco Rubino for udgiveren Erregi (1971-73). Til børnemagasinet Corriere dei Ragazzi adapterede han Le Decameron og arbejdede sammen med Milo Milani på serien La Parola alla Giura.

I 1976 kom Lo Scimmiotto, den første af hans mere ambitiøse projekter. Manara illustrerede fem episoder af samlingen L'Histoire de France en Bandes Dessinées for den franske udgiver Larousse mellem 1976 og 1978. I senere år fortsatte Manara med at arbejde på lignende pædagogiske samlinger, såsom La Découverte du Monde en Bandes Dessinées (Larousse, 1979), L'Histoire de la Chine (1980) og La Storia d'Italia a Fumetti (Mondadori, 1978).

I 1978 arbejdede han med Alfredo Castelli på L'Uomo delle Nevi for Cepim, og han startede med serien Giuseppe Bergman. Den blev først bragt som føljeton i det franske magasin À Suivre af Casterman, og den udkom også senere i Italien i bøger udgivet af Nuova Frontiera. Andet arbejde fra Manara fra denne periode omfatter en række korte historier, der blev udgivet i À Suivre og indsamlet i album som Trompeuse Apparence/Skinnet bedrager (Kesselring, 1984).

Manara forsøgte kort med westerngenren i Quatre Doigts, L'Homme de Papier i Pilote (1982) inden han blev en af ​​stormændene i erotiske tegneserier. Manara's bog Déclic/Il Cioco/Kli-k-toris, 1983) blev berygtet for sit erotiske emne - en kvinde forvandler sig til en nymfoman når en knap trykkes. Den blev oprindelig offentliggjort i Playmen i Italien og L'Écho des Savanes i Frankrig og der kom efterfølgere i 1991, 1994 og 2001.

I de følgende år producerede Manara erotiske værker som Le Parfum de l'Invisible (to bind, 1986 og 1995), Candide Camera (1988), Kama Sutra (1997), Le Piège (1998), Révolution (2000) og Piranèse, la Planète Prison (2002) og også nye historier med 'Giuseppe Bergman'.

Manara fortsatte dog også med at arbejde i andre genrer. Med Hugo Pratt, for hvem Manara har stor respekt, arbejdede han på L'Été Indien (i Corto Maltese) og El Gaucho/El Gringo (i Il Grifo). Manara arbejdede også sammen med en af ​​sine andre helte Federico Fellini på Voyage à Tulum/Rejsen til Tulum (Corriere della Serra, 1986) og Le Voyage de G. Mastorna dit Fernet (Il Grifo, 1992). Med Enzo Biagi deltog han i Mondadoris serie om Christophe Colomb/Christoffer Columbus i 1992.

Sammen med 20 andre tegneserietegnere (Zep, Ptiluc, Frank Margerin, Yslaire, Cosey, Philippe Vuillemin, Loustal, Gilbert Shelton, Max Cabanes, Dupuy & Berberian, François Boucq, Gérald Poussin, Thomas Ott, Frank Pé, Frank Le Gall, Riff Reb's, Eric Buche, Enrico Marini og Valott) illustreret han en single plade til projektet 20 Vraies Fausses Pochettes De Disque Par 20 Vrais Dessinators de BD (1995). Manara valgte for en sang af Gilberto Gil.

I 1995 lavede Manara Gulliveriana til Les Humanoïdes Associés, løst baseret på Jonathan Swifts værk. Han arbejdede sammen med Neil Gaiman på The Sandman: Endless Nights for DC/Vertigo i 2003 og genoptog 'Giuseppe Bergman' i BoDoï i 2004. I 2004 sluttede Manara sig sammen med Alejandro Jodorowsky til en ny serie om Pave-familien Borgia fra det 15. århundrede. Han lavede et 'X-Men' -projekt for Marvel med Chris Claremont, kaldet X-Women, i 2009 og arbejdede sammen med Vincenzo Cerami på Gli Occhi di Pandora samme år. I 2013 begyndte han at lave varianter til udgaver af Marvel tegneserier.

Udover tegneserier har Manara produceret et stort udvalg af porteføljer og illustrationer til samlinger som Glamour Books. Han har også lavet karakterdesign til den animerede tv-serie 'City Hunters'.

En forfatter søger seks personer er første del af en grafisk romanserie, der også omfatter Dies Irae og Eller en drøm.