TYNDE MEMED

ISMAIL GÜLGEC

İsmail Gülgeç blev født i Gaziantep i 1947. Han begyndte at arbejde i avisen Yeni Asır i Izmir i 1965. Hans første karikatur blev udgivet i avisen Yeni Izmir i 1968. Han tegnede karikaturer til flere aviser som Demokrat İzmir, Ege Ekspres, Milliyet og Devir magazine; hans karikatur 'Ormangiller' i bladet Milliyet Çocuk blev meget populær. Han lavede også karikaturer til Milliyet's ugentlige ekstra tegneserietillæg 'Kirpi'. En historie med hans illustrationer 'İnce memed' (Tynde Memed), som blev udgivet med Yaşar Kemal's værker, blev også udgivet i udlandet i 1979. Gülgeç illustrerede Ahmet Ümit's bog 'Başkomser Nevzat / Çiçekçinin Ölümü' som tegneserie. Han tegnede også 12 karikaturer til 12 sange i Nazan Öncels album '7'n Bitirdin'. Gülgeç fungerede som formand i karikaturtegnerforeningen i 1988, 1989 og 1991.

Hans værker:
Hayvanlar ve İnsanlar
Ormangiller
Elif
Ikizler
Suavi Sualp ile Kolombo Şakir
Hırt Behçet
İnce Memed
Başkomser Nevzat
The Türkler kitabının çizimleri

YASAR KEMAL

Yasar Kemal, som er født i Tyrkiet, regnes for en af vor tids største fortællere. Hans debutroman, 'Tynde Memed', har for den tyrkiske litteratur betydet omtrent det samme som 'Pelle Erobreren' for den danske. Det siges da også at være den mest læste bog i Tyrkiet efter Koranen.

Kemals opvækst var fattig og hård, og hans forfatterskab handler især om den undertrykte landbefolkning, der lever sit liv i udsigtsløs armod, til stadighed udsat for undertrykkelse og overgreb fra godsejernes side. Kemal har da heller aldrig været specielt populær hos magthaverne i Tyrkiet, og under militærdiktaturet måtte han leve som flygtning i Sverige.