Raptus Festival 2008
af Tor Ødemark

home

 

Efter en kort tur til Bornholm og flyskift i Gardermoen kom undertegnede og bagagen vel om bord med kurs mod Bergen den 12. September 2008 klokken 21.
Skønt programmet var en kende mere beskedent end tidligere var der dog rigeligt for en serie-entusiast, og særligt en gammeldonaldist fik noget at sætte tænderne i, da både Freddy Milton, Maria Núñez og Arild Midthun ville være at træffe der. Sidstnævnte var samtidig konferencier, idet han skulle interviewe Maria Núñez.
Det var dog Freddy Milton, som var hovedanledningen til, at jeg tog til Raptus i år. Det var uforskammet længe siden jeg sidst havde mødt ham, og det var afgjort på tide med et gensyn.

Nå, jeg ankom altså til Bergen med bagagen og tandsættet i behold, og i stor kontrast til de halvanden time, de brugte i Gardermoen på at finde bagagen, så klarede fleslænderne det på under fire minutter, så klokken var ikke mere end et kvarter over elleve om aftenen da jeg tjekkede ind på hotellet. Et par raske bajere i et stadigt sommerligt Bergen og så på hovedet i seng.

To dage tidligere havde jeg mailet med Freddy Milton og aftalt møde i Bergen. Han havde spurgt, om jeg kendte til programmet for Raptus, så jeg sendte ham linket og fortalte samtidig, at han var programsat allerede til klokken 18 om fredagen med et foredrag om Donald Duck i Danmark. Det havde den ellers ansvarsfulde festival-ledelse ikke fået fortalt ham, og Freddy havde regnet med at få en interviewer, så han ikke selv skulle stå for præsentationen. Han spurgte mig, om jeg så ikke kunne interviewe ham, men det blev jo effektivt forhindret af, at jeg først landede i Bergen fire timer efter hans optræden i Grieghallen. Der blev dog heldigvis fundet en tilfredsstillende løsning på spørgsmålet. For en sikkerheds skyld havde jeg printet nogle profiler på Freddy og så lysere på tilværelsen da jeg hørte, at det havde ordnet sig.

Kasket Karl
Lørdagen oprandt med smukt sensommervejr. Det at Bergen altid har dårligt vejr er en mild overdrivelse. Jeg gik så rundt i byen og ventede på, at klokken skulle blive 11.15 og dørene til Grieghallen blev slået op. Efter besøg hos nogle af de handlende, der var repræsenteret dér - og med en noget slankere tegnebog som resultat - fandt jeg mig en plads i Peer Gynt-salen for at få mere at vide om Andy Capp og hans nuværende tegner Roger Mahoney. Da Reginald Smythe, som skabte Kasket Karl for mere end 50 år siden, døde i 1998, gik serien i 1400 aviser verden over, så der var om ikke andet et pekuniært behov for at videreføre den. Hos nordmænd har Andy Capp altid stået for et pust af engelsk pub-liv og traditioner. Som det også ganske rigtigt stod beskrevet i festivalprogrammet, blev serien efter Smythe's bortgang videreført af ikke navngivne tegnere men stadig krediteret Smythe helt frem til 2004 da Mahoney endeligt overtog serien og hans navn kom offentligt frem. Som tekstforfatter har han Roger Kettle. Mahoney holder også liv i et par andre avisserier, og alt dette arbejde holder ham fuldt beskæftiget. Turen til Bergen var hans første festivalbesøg. Mahoney fortsatte med at vise elementer fra sin tegnestil på storskærm og hvordan han skabte de omgivelser, Andy befandt sig i, noget han demonstrerede med lethed. Mahoney havde haft en hyggelig aften dagen før og naturligvis haft anledning til at smage norsk akvavit i forbindelse med middagen, og det var derfor naturligt for mig at spørge: "Tror du Andy Capp ville have brudt sig om akvavit?" Svaret kom hurtigt men velovervejet: "Jeg tror aldrig jeg har set Andy Capp tage en 'chaser' - han er og bliver en ølmand!"

Bjørnebanden
Klokken 14.00 var tiden kommet til mødet med Maria José Sánchez Nuñez, en spansk Disney-tegner, som efter sigende stort set altid har siddet hjemme i sit eget tegnestudio og arbejdet alene. Raptus 2008 var første gang, hun var til en tegneseriefestival, og det kunne godt mærkes.
Hun var åbenbart lidt nervøs til at begynde med men viste sig at være et let interviewobjekt med et langtfra fejlfrit engelsk, men ikke desto mindre meget charmerende og forståelig, da hun forklarede om sit arbejde med Disney-serier.
Interviewer Arild Midthun lod hende desværre ikke komme helt så meget til selv men valgte at tage mange af svarene for hende. Det havde slet ikke været nødvendigt, for hun klarede sig udmærket selv. Vi blev introduceret for hendes tegnestil og favorit-figurer. I det væsentligste var det Bjørnebanden hun foretrak at tegne, og spørgsmålene kom naturligvis ind på netop dem. Et af spørgsmålene, der blev mest debat om var, hvor mange kombinationsmuligheder talvalget på brystet kunne bestå af. Det blev påpeget, at der i enkelte serier havde været op mod ti forskellige af dem, og jeg mener selv at de første tre cifre skifter mellem 176 og 167 for at der kan optræde ulige numre. Det kan mere kvalificerede forskere uden tvivl afklare. Det var dog på ingen måde et tema, som Maria kunne belyse. Arild Midthun var selv aktiv i debatten uden at man dog kom frem til noget fast resultat i denne omgang.
Maria tegner også en del historier med ænderne, og hun har arbejdet med Disney-serier for Mondadori og senere for Egmont i Danmark siden 1982, men det er historierne om Bjørnebanden hun er bedst kendt for. Hun er registreret for mere end 1100 tegnede sider for Disney indtil nu ifølge Inducks.

Hall of Fame
Det var 16 år siden jeg sidst havde mødt Freddy Milton. Det var til en fællesnordisk seriekongres på Voxenåsen Hotell. Han var hovedårsagen til, at jeg tog til Raptus denne gang. Jeg traf ham lørdag formiddag, og vi fik os en god snak, sladrede og mindedes gode gamle dage. Jeg var jo gået glip af hans fredags-séance men skulle i hvert fald sørge for, at jeg kom til at opleve indlægget om søndagen. Han havde et omfattende program med signeringer, foredrag, interviewer og andet, så i mellemtiden benyttede jeg chancen til at lette min tegnebog yderligere blandt udstillerne, som havde fundet vej til Bergen. Men jeg kom så også hjem med en del færre huller i samlingen.

Sent på eftermiddagen traf jeg Freddy igen, og da kom med et ultimatum: "Du må love at klare interviewet med mig i morgen klokken 13.00!" Hvordan kan man sige nej til sådan en indtrængende bøn? Så jeg skød brystet frem og sagde: "Jeg skal gøre alt, hvad der står i min magt!" Og uforberedt som jeg var kombineret med en middagsinvitation samme aften som den donaldist jeg også var, så jeg ikke længere slet så lyst på tilværelsen!
At middagsinvitationen var fra en anden indædt donaldist skulle dog vise sig at gøre livet en del enklere. Ove startede straks med at dykke langt ned i samlingen og fandt diverse numre af Carl Barks & Co som Freddy havde været redaktør af foruden en række andre referencer, som skulle vise sig at komme mig til særdeles god nytte. At jeg allerede havde udprintet nogle biografier om Freddy hjalp også til - på alt andet end aftenens sociale liv! Jeg fik dog forfattet 25 spørgsmål, som jeg regnede med at jeg måtte have, hvis Freddy i interviewsituationen skulle vise sig at være et ja-og-nej-menneske, for så kan der hurtigt blive afsætning på dem. Det var han heldigvis ikke! Hans primære behov var at undgå at komme til at virke selvpromoverende, hvis han alene havde skullet stå for fremlæggelsen.

flere_billeder_fra_Raptus2008
...flere billeder fra Raptus2008-klik her...


Søndagen kom, og vi gennemgik spørgsmålene på forhånd, så at han vidste, hvad jeg kunne tænkes at ville spørge ham om og dermed være lidt forberedt. Jeg kom dog aldrig længere end halvvejs! Og optaget som jeg var af mit job, bidrog det til at koncentrationen om at huske hvad han fortalte blev placeret hos lytterne i salen. Men takket være det, at Freddy påfølgende har sørget for at følge op på spørgsmålene skriftligt, så har jeg kunnet sammenstille et trykt interview med ham.

Der var også andre gæster ved Raptus 2008, men der har jeg ikke stof nok til et fyldigt referat. Opsummerende må jeg indrømme, at jeg følte mig beriget på både viden og information da jeg sad i flyet hjem. I mine øjne fungerer Raptus fint på alle planer, og jeg tror at norske serietegnere som Mads Eriksen og Lars Lauvik etc. er med til at øge besøgstallet og dermed gøre Raptus mere attraktiv for de næringsdrivende, der har betalt for at have en stand på festivalen, samtidig med, at det appellerer til et bredere publikum og et større aldersspektrum.

home