JORDEN RUNDT MED ONKEL HANS OG WILLY

Da jeg forleden genfandt de indbundne gamle årgange af Familie-Journalen, som jeg i sin tid havde overtaget efter mine bedsteforældre, var der bid for en gammel tegneserieinteresseret fyr som jeg. Det var der allerede da jeg ikke var nær så gammel, i halvtredserne. Dengang var der ikke meget at muntre sig med for en billedhungrende purk inden TV-alderen, og de få børnebøger på biblioteket var, skønt de gamle klassikere var omskrevet, alligevel ret knudrede i sprogdragten.

Når jeg var hos frisøren slugte jeg så mange numre af ’Skipper Skræk’, som jeg kunne, og på besøg hos kammerater lå der også ofte en bunke og fristede i et hjørne, men det var aldrig så meget som man kunne ønske sig. Hos os holdt vi ugebladet ’Hjemmet’ og avisen ’Viborg Stifts Folkeblad’ på hverdage og ’JyllandsPosten’ om søndagen, og tegneserierne derfra blev læst og senere sakset til samlingen. Hvem har mon ellers i dag Rasmus Klump i sort-hvid fra starten klippet fra avisen og klistret ind i et kladdehæfte med Dana-lim?

Så serierne fra de gamle Familie-Journaler var også med til at fylde det umættelige hul, specielt siden de var gratis. De blev læst når vi besøgte den fædrene gård i Aarup ved Hammershøj. Selv om jeg foretrak ’Blade af to lystige Fætteres Rejsedagbog’ fik jeg også tid til at læse ’Willy på Eventyr’. Der var så også ’Bamse og Dukke Lise’ som jeg ikke læste, det var for pattebørn. Alle tre var tegneserier som udgiveren, Carl Allers Etablissement, havde importeret fra England. ’Willy’ hed først ’Mellem Sydhavets Pirater’ på dansk. Senere hed serien ’Jorden rundt med onkel Hans og Willy’.

Originaludgaven til ’Willy på Eventyr’, ’Rob the Rover’, var den første britiske adventure-serie. Rob skyllede i land på stranden den 15. maj 1920, 23 år før Garth gjorde det samme. Rob blev fundet af gamle Dan the Fisherman, der blev Robs ledsager og faderfigur i jagten på hvem Rob i virkeligheden var. Det blev en eftersøgning som varede 20 år. Da det ugentlige tegneserieblad ’Puck’ gik ned den 11. maj 1940, svømmede Rob over til ’Sunbeam’. Desværre sank det blad også to uger senere på grund af papirrationeringen og efterlod Rob strandet i ingenmandsland. Det krævede en dansk udgiver for at holde liv i Rob.

’Rob the Rover’ blev skabt og primært tegnet af Walter Booth, der tidligere mest havde arbejdet med muntre serier, og Rob blev undertiden tegnet af Vincent Daniel, når Booth havde travlt med at lancere andre serier. Det var tegneseriernes guldalder, hvor der ingen konkurrence var fra andre ’platforme’. Unger der ville ud på eventyr og se billeder havde dengang kun biografernes matiné forestillinger med sort-hvide stumfilm som alternativ.

Tegnestilen var traditionel britisk med illustrationer i stil med ungdomsbøgernes anbragt over en fortællende blok af tekst med syv linjer. Senere eventyr blev trykt med en rød staffagefarve, men engelske læsere så aldrig serien i firefarvetryk. Det var en fornøjelse reserveret for danske læsere, for Familie-Journalen kolorerede de store helsides serier.

Billedfortællingen om en modig dreng, der var helt alene i verden, tog Rob med på en kamp mod en blæksprutte på en øde ø i 1921 og en tur med et filmselskab til Nordpolen i 1922. Han besøgte også en glemt by i junglen i 1930. Så var der ekspeditionen til de forsvundne kongers dal i 1931 og til et undersøisk tempel i 1932. I 1933 skulle en indisk rajahs juveler reddes og der blev aflagt besøg hos den mystiske tilslørede dame i 1935. Så var der i særdeleshed rejsen med professor Seymours hemmelige flyve- og undervandsbåd Flying Fish i 1936. I sit sidste eventyr reddede Rob sin pige Joan fra Leopardmændene.

Nu fik Familie-Journalen problemer, for den engelske udgave a serien sluttede i 1940 midt under Blitzen. I nummer 30 af ugebladet 1941 genopstår ’Willy’, dog tegnet af Harry Nielsen. Det var også ham der fortsatte ’Bamse og Dukke Lise’. Han holdt liv i Willy til nummer 38 1947, hvor Willy blev dubleret af den amerikanske flyverhelt Johnny Hazard.

I Familie Journalen dukkede den rigtige Willy op igen fra nummer 11, 1956, nu med tekst af chefredaktør Aage Grauballe og tegninger af Tage Andersen. Det parløb fortsatte til nummer 28, 1977, hvor det var slut med Willys eventyr.

Willys bedrifter bliver nu genudgivet af Willy-centret, og formanden i selskabet er ved at bygge en model af et af SM fartøjerne i sin baghave. Det er den slags aktiviteter som sande fans kan hitte på.

En morsom krølle omkring de aftrykte sider er, at man tydeligt kan se Willy er en dreng i starten men en ung mand senere. Siderne er sakset fra årgangene 1924 og 1926.