Jokum paa Sjov – Om trykteknik

Søren Olsen kender til min glæde over Vilh. Hansen, så han sendte mig kopier af et gammelt hæfte han havde scoret på et loppemarked. Det var 'Jokum paa Sjov' og der er andre sjove ting i den udgivelse end det har været meningen. Udgivelsen er formentlig fra slutningen af fyrrerne inden Rasmus Klump blev skabt. Man kan se at stilen ikke er helt så velpoleret og professionel som det senere blev tilfældet. Nogle vitser er tilmed herligt politisk ukorrekte.
Det var dyrt at trykke i farver, så man lod nogle sider være i to-farve teknik. Hvad angår de regulære farvesider blev de oftest udarbejdet teknisk med gråtoner for hver trykfarve. Her har Vilhelm Hansen moret sig med en masse kunstigt udtænkte farveovergange, som han nok først så resultatet af i den færdigtrykte udgave.

Men litograferne var ellers dygtige dengang, og skulle himlen i ’Anders And & Co’ være lysere forneden fik den blå matrice blot en omgang med stålbørsten. Man kunne også svække farverne med kemikalier.
Søndagsavisernes tillæg brugte denne kunstigt frembragte farvegengivelse på illustrationerne, og de var meget kompetent udførte. Det kan man forvisse sig om i ’Bogfabrikken’s bøger med genoptryk af illustrationer fra ’Magasinet’ der var ’Politikens’ søndagstillæg.
Vil man se seriebladenes mere begrænsede palet i denne teknik, er den for eksempel genskabt af ’Fantagraphics’ i deres nystartede genoptryk af bøger med Carl Barks serier, for her har de prøvet af få farverne til at ligne de gamle hæfter. På et sted er Donalds bil fejlagtigt blå, men den bommert er sikkert så kendt, at man ikke har vovet at ændre den.

Hvad angår Vilhelm Hansen brugte han også senere at lave færdige farvetegninger til scanning. Farveudskillelsen foregik ved affotografering af originalen gennem tre farvefiltre, men her kan man også se afhængigheden af en præcis trykning, for i visse af ’Hjemmet’s julehæfter er der mispasning på hans juletegninger. Dette er så rettet i ’Illustrationsforlaget’s bogudgaver med antologier af disse nisseeventyr, for her er der mere kontrol med pasningen under trykningen, der også foregik på bedre og mindre maskiner end de avisrotationspresser, hvor det i gamle dage var sværere at opnå en akkurat trykning.