JIMMY CORRIGAN

CHRIS WARE

Chris Ware (f. 28. december 1967, USA) er en nyskabende amerikansk tegneserieskaber, der er bedst kendt for sin serie Jimmy Corrigan og hans Acme Novelty Library. Franklin Christenson Ware blev født i Omaha, Nebraska, og udgav sine første serier (herunder Floyd Farland: Fremtidens Citizen og Quimby the Mouse) i tegneserietillægget af ​​The Daily Texan, studenterbladet fra University of Texas, i slutningen af ​​1980'erne. Han udgav selv tegneserier som Lonely Comics and Stories og samlinger af hans 'Quimby the Mouse' historier. Wares arbejde blev til sidst bemærket af Art Spiegelman, der inviterede ham til at bidrage til hans RAW-antologier. Ware blev desuden udgivet i Chicago Daily Newcity, samt Chicago Reader.

Wares samarbejde med Fantagraphics Books førte til hans innovative serie Acme Novelty Library, som repræsenterede genoptryk af Ware's ældre ting til Texan og Newcity og nyt arbejde fra Chicago Reader. Ældre figurer som 'Quimby the Mouse' dukkede op, og nye blev introduceret, såsom 'Rusty Brown'. Kunstnerens kritikerroste grafiske roman Jimmy Corrigan, den smarteste Kid on Earth gik også som føljeton i denne samling, før den blev udgivet i en bog af Fantagraphics i 2000.

Ware's serie Building Stories har optrådt i magasiner som Nest Magazine, The New Yorker, Kramer's Ergot og Sunday New York Times Magazine. Ware har også været involveret i Drawn and Quarterly og Fantagraphics reprint af klassiske serier som Walt and Skeezix ('Gasoline Alley') og Krazy Kat.

Ware trækker på inspiration fra Joost Swarte og andre europæiske Ligne Claire kunstnere samt de klassiske amerikanske avistegneserier af Winsor McCay og Frank King. Men Ware har også mange af sine egne ideer. Han er især berømt for sine miniature Workings, gør-det-selv-kit integreret i hans tegneserier, ligesom hans 'The Acme Novelty Library', hvor læseren skal samle en bogreol og bøgerne til at sætte den i. Mange fans er nu afhængige af disse stilfulde kits, som han selv publicerer i samarbejde med Fantagraphics siden dets 16. nummer. Chris Ware er en mester af komposition og farve og er regnet for at være et af de lyse forhåbninger af den amerikanske tegneserie.

Chris Ware og hans arbejde har vundet utallige priser gennem årene. Hans Acme Novelty Library er i 1999 blevet tildelt 'National Cartoonists Society's Award for Best Comic Book' og I 1996 og 2000 'Eisner Awards for Best Continuing Series', samt I 2000 'Eisner Award for Best New Graphic Album'. Hans arbejde er også blevet udstillet ved flere lejligheder. Ware er også kendt for sin tekstning, der gav ham fire Harvey Awards.