Genoptryk af Gnuff

tilbage

Jeg stod med et problem, da Fantagraphics modtog afslaget fra Universal på at genudgive mine Søren Spætte album. Der var simpelthen ikke nok materiale til at fordele basisomkostningerne på. Den slags volumenspørgsmål var ikke noget problem hos Disney.

Så vi skiftede til plan B, hvilket var at genudgive Gnuff. Den havde jo gået i Critters i 90erne men kun i sort-hvid. Nu skulle de første tre album komme i en bog i farver. Tiden vil vise om der er økonomi i at udgive alt materialet som en regulær 'integrale' serie.

Problemet var, at jeg ikke havde trykfilm liggende. Den slags sker i vore dage digitalt, og vi tegnere fik ikke farveoriginalerne retur fra forlagene. De havde jo bekostet stregfilmen, som den hjælpsomme Ingo i 80erne fik lavet målfaste blåkopier efter til kolorering.

Man kunne få sine koloreringer tilbage, men den sorte overlægsfilm beholdt forlaget, da det indgik i trykfilmsættet. Hvis man havde stået parat da forlaget blev nedlagt, kunne man vel have overtaget filmsættet til udgivelserne, men så kvik var jeg ikke.

Interpresses trykfilm er uden tvivl borte, medmindre der foreligger en svensk udgave, for så er disse film sikkert med i bunken af Semic Press' film, som nu ligger på Egmonts lager i Malmø.

Så der er ikke andet at gøre end at scanne fra den trykte udgave. Heldigvis vidste jeg, at Sussi havde haft samme problem, som Frank havde løst tilfredsstillende til genudgivelsen af Nofret.

Så Ingo og jeg besøgte Frank og Sussi og fik opskriften på, hvordan man gør. Da vi senere så på opskriften anvendt på Gnuff var der det problem, at jeg havde en del tynde streger, der kom dårligt igennem systemet.

Men Ingo fandt en metode ved at benytte en CMYK generic profil fra Photoshop 4 med en 'grey component replacement' og så kørte processen fint. Og ikke mindst: en mindre digital kyndig person som jeg kan bruge den.

Jeg har desuden oplevet, at Bogfabrikken har forlist mine koloringer fordi man lod dem ligge på reproanstalten for længe, så nogle af mine sæt med firfarvekoloreringer er også borte. Men som i gamle dage med blåtryksfremstillingen kom Ingo igen på banen med en brugbar løsning…

Gary Groth er dog betænkelig med hensyn til navnet Gnuff. Ingo foreslår 'Gruff'. Så nu får vi se… Første bog vil sikkert indeholde Poltergeisterne, Ballade i Nørregade og Den store Teknokrak samt den indledende korte 8-siders serie fra Sejd…

tilbage