DEN FØRSTE KÆRLIGHED

CECILIA TORUDD

Cecilia Torudd, (født Levan den 26. oktober 1942 i Lund), er en svensk illustrator og tegneserieskaber. Hun har været en regelmæssig illustrator og serieophavsmand i og for Kamratposten siden begyndelsen af ​​1970'erne.

Som seriens skaber er hun bedst kendt for Familjeliv og Ensamma Mamman (belønnet med Urhunden 1989), sidstnævnte en dagsstripserie, der debuterede i Dagens Nyheter. Som illustrator har Torudd bl.a. samarbejdet med forfatterne Stig Unge, Siw Widerberg, Annika Holm og Lilian Edvall.

Cecilia Torudd er datter af Albert Levan og Karin Malmberg. Hun fik sin debut som børnebog illustrator i 1970, i Stig Unges En landsby i Sydamerika og har siden illustreret bl.a. Siw Widerberg og Annika Holm.

I begyndelsen af ​​1970'erne begyndte Torudd at tegne til Kamratposten, og gennem avisen lærte hun forfatteren Lilian Edvall at kende. Cecilia Torudd og Lilian Edvall startede et samarbejde i 1986 med bogen Mensboken, hvor Edvall skrev og Torudd illustrerede. Endelig var der fire bøger: The Man Book, The Love Book, The Book of Men og Divorce Book.

Torudds egen tegneseriefamilie Familieliv debuterede i Kamratposten som den tosidede historie 'Familieliv i bilen'. Den blev genoptrykt i 1980. I 1980'erne kom serien tilbage til bladet som en tilbagevendende avis, og fra 1986 er den også blevet genoptrykt i en række samlingsalbum.

Serien handler om Larsson-familien, der består af far Kenneth, mor Lisbet, de tre børn Lotta, Johan og Lillen og hunden Kalle. I den humoristiske serie har hun afbildet hverdagslivet med selvstyre set fra et kvindeligt perspektiv.

Cecilia Torudds mest berømte serie er Ensamma Mamman, en humoristisk dagsstripserie, der skildrer hverdagen fra et kvindeligt perspektiv. Serien debuterede i Dagens Nyheds gæsteserie 'DN-serien' i efteråret 1985 og senere vendte tilbage som en daglig serie. De er efterfølgende blevet samlet i to seriealbum og en række senere samlinger. I alt blev der skrevet 500 seriestriber over tre år.

Ensamma Mamman startede som en slags selvbehandling for Torudd, efter nogle skræmmende år som teenageforælder (den anonyme titelperson deler udseende med Torudd). Serien blev meget publiceret og er blevet offentliggjort som en almindelig serie i en række svenske aviser.

I 1989 blev hun tildelt Single Award ved Serie-uddelingen til Urhunden-prisen. Juryens motivation var: 'Ensamma Mamman er en serie, som alle - og det er alle - læser. Det indeholder ingen fancy eventyr eller glamourøse helte, men alle kan genkende sig selv i den. Cecilia Torudd går ud fra virkeligheden og rammer plet med dens kropssprog og replikker. Og det meste af tiden har den mest omtalte serie i de sidste par år lykkedes med at få den kedelige hverdag til at være vanvittig morsom'.