DE FRUSTREREDE

CLAIRE BRETÉCHER

Claire Bretécher (f. 7. april 1940, Frankrig) er en af ​​sin tids bedste social-satiriske franske tegnere, mest kendt for hendes tegneserier, der beskæftiger sig med kvinder og kønsrelaterede spørgsmål, såsom Les Frustrés/De frustrerede og Agrippine. Hun er født i Nantes og arbejdede i flere måneder som kunstlærer, inden han tog imod at lave illustrationer til bladene i Bayard-gruppen. Hun fik sit gennembrud, da hun illustrerede René Goscinnys spalte Le Facteur Rhésus i L'Os à Moelle i 1963. Et år senere var hun illustrator for Record, og hun lavede også noveller og tegneserien Claire et Pétronille og Baratine et Molgaga for dette blad til 1970. I 1965 og 1966 var hun til stede i magasinet Tintin med gag-serien Hector.

Mellem 1967 og 1971 lavede hun humoristiske serier som Les Gnan-Gnan, Les Naufragés (med scripts af Raoul Cauvin) og Robin des Foies til Spirou. Sammen med Yvan Delporte producerede hun Alfred de Wees til det hollandske blad Pep, der senere blev udgivet som Fernand l'Orphelin i Spirou's Trombone Illustré-afdeling i 1977.

Fra 1969 var hun også en regelmæssig bidragyder til Pilote. Hun skabte Cellulite/Sylfias sjælekvaler mellem 1969 og 1977, hvor hun satiriserede over overdreven feminisme. I Pilote løb også hendes serie gags under titlen Salades de Saison/mens vi venter på café au lait fra 1971 til 1974. For at kunne lave flere tegneserier med voksentema grundlagde Bretécher det satiriske blad L'Écho des Savanes sammen med Marcel Gotlib og Nikita Mandryka i 1972.

Brétécher forlod redaktionen i dette blad efter kun et år for at skabe sin mest kendte serie Les Frustrés til Le Nouvel Observateur. Tegneserien, fyldt med sociale observationer, gav hende udmærkelsen som Årets bedste sociolog af den franske sprogkunstner Roland Barthes i 1976. Nogle af siderne forårsagede en del forargelse hos de katolske læsere, som serierne om Sainte-Thérèse d'Avila.

Hun vendte sig også mod selvudgivelse og udgav den første samling af Les Frustrés i 1975. Hun fortsatte med at arbejde for Le Nouvel Observateur indtil 1981 og selvudgav talrige bøger fra 1976 og frem, herunder Le Cordon Infernal/Når du bliver kvinde, La Vie Passionnée' de Thérèse d'Avila, Les Mères/Mødrene, Le Destin de Monique/Monika – et rugebarns skæbne, Docteur Ventouse, Bobologue/Dr. Sagesløhs og Tourista.

I 1988 lancerede hun serien Agrippine, hvor hun beskæftiger sig med eksistentielle dilemmaer og forgæves teenagebekymringer, der foregår i et forbrugersamfund. Efter selvudgivelse af fire bøger mellem 1988 og 1995 udgav hun tre gange gennem Hyphen (1998-2004), indtil en bog omsider blev udgivet af Dargaud i 2009.
En tv-serie baseret på tegneserien blev udsendt af Canal + i 2001. Claire Brétécher pensionerede sig fra sine tegneserieaktiviteter i 2009. Hun er også aktiv som maler. I 2006 blev en asteroide opkaldt efter Bretécher.